Ahmet Akın

Ahmet Akın

EĞİTİMDE HALKLA İLİŞKİLER, MESAJINIZI MÜMKÜN OLAN EN NET ŞEKİLDE İLETMEKLE İLGİLİDİR


Ahmet Akın - Yeminli Mali Müşavir
MTSO Yüksek İstişare Kurulu Üyesi

Üniversitelerde halkla ilişkiler birçok önemli rol oynamaktadır. İlk olarak halkla ilişkiler, eğitim sorunlarının çözümü için toplum ve okul arasında karşılıklı anlayış ve işbirliğini teşvik ederek eğitim kurumlarının kalitesini artırmayı amaçlamaktadır.

Üniversiteler için Halkla İlişkiler (PR), bir kurum veya okul, onun kilit paydaşları ve halk arasında olumlu bir imaj ve ilişki yaratma, yönetme ve desteklemeye yönelik stratejik bir süreçtir. Fakülte ve personel, öğrenciler, aday öğrenciler, mezunlar ve diğer paydaşlardan oluşan hedef kitlesinde ilişkiler kurmak, görünürlük kazanmak ve  üniversite hakkında olumlu bir algı yaratmak için çeşitli medya kuruluşlarıyla etkileşime geçmeye yönelik bilinçli bir yaklaşımı içerir.

Üniversite eğitiminde halkla ilişkiler söz konusu olduğunda, ister uluslararası bir izleyici kitlesi, ister yerel bir topluluk ya da okulun kapısındaki bir veli olsun, her hedef kitle için ilgi çekici ve iyi düşünülmüş içerik oluşturmak önemlidir. Eğitimde halkla ilişkiler, mesajınızı mümkün olan en net şekilde iletmekle ilgilidir. Amacınız kurumsal ilerlemeyi artırmak, öğrenci kaydını desteklemek  veya hizmet verdiğiniz topluluklarda farkındalığı artırmak olsun.

Halkla ilişkiler, kamuoyunun bir okula ve yöneticilerine ilişkin algısını şekillendiren stratejik iletişimdir. Temel olarak halkla ilişkiler mesajınızın dikkate alınmasıyla ilgilidir. 

Üniversiteler sıklıkla önde gelen konuşmacıları öğrencilere, öğretim üyelerine veya genel topluluğa hitap etmeye davet eder. Yenilikçiliğiyle tanınan bir şirketin liderine, çok satan bir yazara veya ünlü bir gazeteciye, bir vali veya devlet başkanı gibi siyasi bir ileri gelene, tartışmalı bir grubun üyesine, üst düzey bir sporcuya ve hatta bir eğitimciye ev sahipliği yapan Üniversiteler başarı algısını yükseltir. Başka bir kurum, sizin için övünme fırsatı yaratır. 

Medyanın rutin olarak yüksek profilli okullardaki konuk konuşmacılar hakkında haber yaptığını gözardı etmemek gerekiyor. Ayrıca dikkate değer öğrencilere ve öğretim üyelerine ışık tutmak, üniversite programlarına ustaca dikkat çekmenin mükemmel bir yoludur.

Günümüzün son derece siyasallaşmış kültüründe üniversitelerin başarılı olmasının son sözü, mümkün olduğunca siyasetin dışında kalmaktır. Okulunuzun kültürünü korumak ve partizan olmamak, sizi hedef kitlenizi kutuplaştırmaktan ve koridorun veya siyasi yelpazenin her iki tarafındakileri gereksiz yere kapatmaktan korur.
Bu, kampüste siyasetin yeri olmadığı anlamına gelmiyor. Ancak eşit süre teklif edin ve favorilerle oynamayın.

Mantıklı olmak? Değilse, bir halkla ilişkiler ajansına sahip kalifiye bir profesyonel, kamuoyunu karıştırmadan bir fikri nasıl ifade edeceğiniz konusundaki nüanslarda gezinmenize yardımcı olabilir.

Halkla ilişkilerde önemli olan hedef kitlesine kendini hissettirebilen, fark yaratan, gündemi oluşturabilen, hedef kitlesini kampanyanın hedefleri doğrultusunda harekete geçmesini sağlayabilen işler oluşturabilmektir. Halkla ilişkiler çalışmalarında izlenecek yol dört adımdan ibarettir: Bilgi toplama-araştırma, planlama,uygulama,ve sonuçların değerlendirilmesi. 

Üniversitelerde halk ilişkiler eğitim kurumunun bağlantı kurduğu ya da kurabileceği kimselerin anlayış, sempati ve desteğini elde etmek ve bunu devam ettirmek için yaptığı sürekli ve örgütlenmiş bir yönetim fonksiyonudur. Temelinde ikna, retorik, algı kavramları yatmaktadır.

Halkla ilişkilerde sürdürülebilirlik olmasının en önemli avantajı hiç kuşkusuz sürekli hizmet verme noktasında kendisini gösterir. Bu birimlerde faaliyet gösteren personel organizasyonun parçasıdır ve yerel, ulusal ve uluslararası organizasyonlar boyunca iletişimin sağlanması daha kolay olacaktır.

 




ARŞİV YAZILAR