TARIMSAL ÜRETİMDE KALİTE ve VERİMLİLİĞİN ÖNEMİ
Çoğunlukla gerçek kişilere ait olan küçük çiftlikler, Türkiye’nin tarım sektörünü karakterize eder. Dünya çapındaki tarım ürünleri tüketicilerinin artan ürün kalitesi talep ettiği göz önüne alındığında, tarımsal işletmeler kaliteye dayalı rekabet gücünü artırmak için çalışmalıdır. Tarımsal işletmelerin kalite bileşenleri, belirlenen stratejiler, bilgi geliştirme, sürdürülebilir başarı için finansal yönetim, yeniliğin dahil edilmesi için teşvikler ve yaratıcı davranış yoluyla sürdürülebilirliği iyileştirme faktörlerini etkiler. Tarımsal verimlilik, arazi, emek ve kaynaklar gibi en az girdiyle en fazla tarımsal çıktıyı üretme yeteneğini ifade eder. Tarım çok büyük bir çevresel ayak izine sahiptir; çevresel değişikliklere neden olurken aynı zamanda bu değişikliklerden etkilenir.
Eğer insan nüfusu artışı gıda üretiminde bir artıştan vazgeçmezse, sürdürülebilir tarım, tarım sistemlerinin değişen çevre koşullarında büyüyen bir nüfusu beslemesini sağlamak için potansiyel bir çözüm sunmaktadır. Herhangi bir belirli maliyet ve doğal kaynakların sınırlı temini göz önüne alındığında, gerekli kaynaklar için verimsiz veya zararlı tarım nihayetinde mevcut kaynakları veya bunları karşılayabilme ve edinebilme yeteneğini tüketebilir. Tarımsal üretimde başarı sermaye ve teknolojiyi en optimal şekilde birleştirmekten geçer.
Sıcak hava dalgalarına ve toprakların bozulmasına neden olan sıcaklık değişiklikleri ile su sıkıntısına ve kuraklığa neden olan yağış seviyelerindeki değişikliklerin tümü, tarımsal üretime zarar verebilir ve gıda fiyatlarını artırabilir. Sıcaklık stresi aynı zamanda tarım işçilerini de etkileyerek üretkenliği etkiliyor ve depolama tesislerindeki soğutma maliyetlerini artırarak ticareti daha pahalı hale getirebiliyor.
Farklı mahsullerin aynı anda birlikte büyüdüğü bir uygulama olan interplanting, büyüyen tarım alanında üretkenliği en üst düzeye çıkarmanın en iyi yoludur. Bazı mahsuller birlikte en iyisidir, bazıları değildir.
Çiftçilerin tarımsal üretkenliklerini artırmalarının birçok yolu vardır. Bazı stratejiler şunları içerir:
* Mekanizasyon ve otomasyon, verimlilikleri artırırken işgücü ihtiyaçlarını ve maliyetlerini azaltır. * Yüksek verim ve mahsul kalitesini desteklemek için toprak sağlığı uygulamalarını kullanarak doğal toprak verimliliğini ve su tutma kapasitesini optimize etmek. * İyi besin yönetimini desteklemek için doğru kaynağı, doğru oranda, doğru zamanda ve doğru yerde uygulamak. * Haşere ve hastalık salgınlarını meydana geldiklerinde önlemek, tanımlamak ve tedavi etmek için proaktif önlemler almak.
Tarımsal verimliliğini artırmanın anahtarı verimli çiftlik yönetimidir. Verimliliği artırmanın bir sonraki yöntemi, birçok ürün ekmektir.
Küresel tarımsal üretkenlik oranlarındaki zorluklara ve son zamanlardaki gerilemelere rağmen, gelecek ufku, çiftlik verimliliği iyileştirmeleri ve bunların ekonomik kalkınma üzerindeki potansiyel etkileri konusunda iyimser. Bu, özellikle tarım arazilerini yoğunlaştırarak mevcut üretkenlik oranlarını iyileştirme konusunda önemli potansiyele sahip gelişmekte olan ülkelerde geçerlidir.
ahmetakinmersin@gmail.com