Ahmet Akın

Ahmet Akın

MERSİN’de “SANAYİ ODASI” KURULUYOR


Ahmet Akın - Yeminli Mali Müşavir
MTSO Yüksek İstişare Kurulu Üyesi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası 41 meslek grubu, yüzlerce meslek çeşidi ve binlerce üyesiyle Mersin’in önemli kamu kurumu niteliğindeki 138 yıllık meslek kuruluşudur. Faaliyetleri ile Mersin ekonomisine yön vermeye çalışmaktadır. Makine üretimi yapan fabrikasından balıkçıya, servis hizmetinden
bitkisel yağ fabrikasına kadar çok sayıda firmayı barındırmaktadır. Uç noktalara kadar sorunlarla baş etmeye çalışmaktadır. Nasıl ki genel ekonomide kümelenme olmadan istenilen başarı yakalanamıyorsa, MTSO’da üretim yapan kuruluşlarla, ticaret ve hizmet işletmelerini ayırmadan istenilen sonuç elde edilemez. Nitekim beklenen verimlilik sağlanamamaktır. 

Mersin’de 3 bine yakın Sanayi Sicil Belgesi sahibi işletme var. Bunlar bir şekilde üretim yapan işletmeler. Bir araya gelerek etkin ve üretken olmaları daha kolay olacaktır. Sanayi odası kurulan illerde sanayiciler, sanayi odasına kaydolmakla ticaret odasına kaydolma yükümlülüğünü de yerine getirmiş olurlar. Sanayi işletmesi sahiplerinin, sınaî nitelikli işlerinin gereği olarak meşgul oldukları ticaret işleri bunların sanayici vasfını ortadan kaldırmaz; bunlar isterlerse ticaret odasına da kaydolabilirler.

Ticaret odasına kayıtlı iken sonradan sanayicilik vasfını kazanan üyelerin tacirlik sıfatı devam ediyorsa, kaydı silinmeden; etmiyorsa, kaydı re’sen silinerek, sanayi odasına üye kaydı yapılmak üzere durum değişikliğine ilişkin bildirim ticaret odasınca en ilgili sanayi odasına bildirilir.

Kentte endüstriyel üretimde katma değeri yüksek olan yazılım, havacılık-uzay sanayi, otomotiv ve yenilenebilir enerji sektörlerinin payının arttırılması, bu konuda yatırımcıları teşvik konusunda tanıtımların sürdürülmesi, uzun vadede elektronik ticaret uygulamasının üyeler arasında yaygınlaştırılması sanayi odasının kurulmasıyla birlikte yaşama geçirilme şansı daha yüksek olacaktır. 

Mersin sanayi sektörü kan kaybetmektedir. Sanayi üretimi genelde düşüş eğiliminde. Teknolojiyi ürünlerine ve üretim süreçlerine hızla adapte eden firmalar ve ülkeler, küresel rekabette öne çıkıyorlar. Türk Sanayi Sektörü döviz tüketen bir konumdadır. Teknolojiyi kendi kaynaklarımızla geliştirebilmek, dışarıya bağımlı olmamak bu sorunu ortadan kaldıracaktır. 


 




ARŞİV YAZILAR