100 bin doğumda 13 anne hayatını kaybediyor

100 bin doğumda 13 anne hayatını kaybediyor bozyazigazetesi.com

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Hemşirelik Fakültesi Doğum Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı tarafından düzenlenen 5. Uluslararası 6. Ulusal Doğum Sonu Bakım Kongresi MEÜ ev sahipliğinde 17-20 Ekim tarihleri arasında yoğun bir katılımla gerçekleşti. 


Mersin Üniversitesi (MEÜ) Hemşirelik Fakültesi Doğum Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı tarafından düzenlenen 5. Uluslararası 6. Ulusal Doğum Sonu Bakım Kongresi MEÜ ev sahipliğinde 17-20 Ekim tarihleri arasında yoğun bir katılımla gerçekleşti. Altınorfoz Hotel’de gerçekleştirilen kongrede ilk gün açılış programıyla başladı. Açılış programında MEÜ Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayda Çelebioğlu, Silifke Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Muhammet Saygın, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü ve aynı zamanda Kongre Başkanı Prof. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz, MEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yusuf Usta ve Başhemşire Müjde Moran, akademisyenler ve kongre katılımcıları yer aldı. Programda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması sonrasında Mersin ve Üniversite tanıtım filmleri katılımcılara izletildi. Daha sonrasında açış konuşmalarına geçildi.

“BU ÖNEMLİ KONGREYE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR OLMAKTAN ONUR DUYUYORUZ”

Bir önceki yıl düzenlenen kongre sonrasında, bu önemli kongrenin 2024 yılında MEÜ ev sahipliğinde gerçekleştirilmesi için hemen çalışmalara başladıklarını belirterek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz, kongreye ev sahipliği yapıyor olmaktan büyük bir onur duyduklarını ifade etti. Prof. Dr. Vefikuluçay Yılmaz, “Dünya Sağlık Örgütü’nün paylaştığı verilere göre günde yaklaşık 800 anne veya daha çarpıcı bir ifadeyle her iki dakikada bir anne doğum sonu önlenebilir komplikasyonlarla hayatını kaybediyor. Yapılan birçok çalışma, uluslararası sağlık otoritelerinin aldığı kararlar ve yayınladığı rehberlere rağmen bu veriler gerçekten çok üzücü. Bu veriler bir şeyleri eksik yaptığımızı gösteriyor. Böyle bir dünyada, ortaya çıkan bu eksikliği gidermek için bu kongreye ev sahipliği yapmak bir kadın sağlığı hemşiresi olarak ben ve ekibim adına oldukça kıymetli. Çünkü doğum sonu bakım, her anne ve bebeğinin hakkıdır” dedi.

“BİR KADININ YAŞAMINA DOKUNMAK, BİR BEBEĞİN YAŞAMINA DOKUNMAKTIR”

Doğum sonu dönemde bir kadının yaşamına dokunmanın, aynı zamanda bir bebeğin yaşamına dokunmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz, “Ne mutlu bizlere ki sağlık arayışında olan kadınların en mutlu anlarında onlara bakım hizmeti veren bizler; yani kadın sağlığı hemşireleri, ebeler ve hekimler bugün bir aradayız. Buradaki hedefimiz; doğum sonu bakımını, anne ve bebeği, dolayısıyla da toplum sağlığını nasıl yükseltebilir ve daha iyi hale getirebilirizi ortaya çıkarmak. İşte bu hedef doğrultusunda düzenlediğimiz kongremizin bilimsel bilgilerle dolu, verimli ve aynı zamanda keyifli olmasını diliyor; Sayın Rektörümüze, sevgili ekibime, kongremize katkıda bulunan kıymetli hocalarımıza ve siz değerli katılımcılarımıza desteğiniz için çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu. Bilimin ve çağdaşlığın ışığında bir dünya üniversitesi parolasıyla yola çıkan MEÜ’nün en önemli fakültelerinden olan Hemşirelik Fakültesi’nin böylesi önemli bir kongreye ev sahipliği yapıyor olmasından büyük bir gurur duyduğunu belirten Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayda Çelebioğlu, “Konu oldukça önemli. Hepimiz farkındayız. Kongre boyunca çok önemli konularda oturumlar gerçekleştirilecek. Çok değerli hocalarımız bugün burada ve onlarla birlikte olmak çok güzel. Katılımcılarımıza özellikle teşekkür ediyorum, onlar olmasaydı kongre olmazdı. Herkese başarılı ve verimli bir kongre diliyorum.” ifadelerini kullandı.

“BİR BEBEK NASIL DÜNYAYA GELİRSE O ŞEKİLDE HAYATINA DEVAM EDER”

Hemşirelere ve ebelere çok önem veren bir ekolden geldiğini ifade ederek sözlerine başlayan MEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yusuf Usta, “Sözlerime Prof. Dr. İhsan Doğramacı hocamızı yâd ederek başlamak istiyorum. Kendisi ebelenin ve hemşirelerin önemini vurgulayan kişilerin başında geliyor. Doğum sonrası bakım önemli bir konu ve böyle bir konu üzerinde kongre yapılması da çok önemli. 100 bin doğumda 13 anneyi kaybediyoruz. Bu bir ekip işi. Bir çocuk nasıl doğarsa öyle hayatına devam edecek. Çünkü sağlıklı doğacak, sağlıklı kişilerin ellerinde sağlıklı bir birey olacak. Biz biliyoruz ki bu bireyler ileride bizim geleceğimiz olacak. O yüzden iyi başlayalım ve iyi gitsin. Bu önemden hareketle düzenlenen kongrede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Açış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Aygül Akyüz’ün otururum başkanlığında Prof. Dr. Nuran Kömürcü’nün konuşmacı olduğu “Doğum Sonu Bakımın Standardizasyonunda Protokol ve Rehberlerin Önemi” başlıklı konferansa geçildi. Uluslararası katılımla gerçekleştirilen kongre; dört gün boyunca çeşitli konferans, panel, sözel bildiri oturumları ve eğitimlerin ardından sona erdi.