Medya, şiddeti normalleştiriyor

Medya, şiddeti normalleştiriyor bozyazigazetesi.com
Neşet TORUN

Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD), kadını değersizleştiren ve kadına yönelik şiddeti normalleştiren yayınlara son verilmesi amacıyla ülke genelinde bir çalışma başlattı. Konuyla ilgili konuşan CKD Mezitli Şube Başkanı Suzan Falcıoğlu, “Kadınlarımızın, ailemizin, toplumsal yaşamımızın sahte biçimlerde sunulduğu bir medya kuşatmasıyla karşı karşıyayız” dedi.


Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD), kadını değersizleştiren ve kadına yönelik şiddeti normalleştiren yayınlara son verilmesi amacıyla ülke genelinde bir çalışma başlattı. Yönetim kurulu üyeleriyle birlikte yürüttükleri çalışmayla ilgili Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde bilgi veren Cumhuriyet Kadınları Derneği Mezitli Şube Başkanı Suzan Falcıoğlu, “Medyadaki kadın, sahte kadındır. Aile kurumumuz da medyada yerlerdedir. Dizilerde, öğleden sonra kuşağı programlarında, haberlerde sergilenen aile yapıları bize ait değildir; sahtedir. Buna rağmen medya yoluyla gündelik yaşamımıza öylesine girmiştir ki, aile kurumunu hedef alan neoliberal ideolojinin ekmeğine yağ sürmektedir. Özetle kadınlarımızın, ailemizin, toplumsal yaşamımızın sahte biçimlerde sunulduğu bir medya kuşatmasıyla karşı karşıyayız” dedi.

“ŞİDDETİN SIRADANLAŞTIRILMASINA KARŞI ÇIKACAĞIZ”

“Medya kuruluşlarının, reyting yani izlenme durumuna bakarak toplumun bu türde programları beğendiği ve talep ettiği görüşü doğru olabilir mi?” diye soran Falcıoğlu, “Hayır. Büyük teknolojik gelişmelerle devleşen kitle iletişim araçları karşısında insanımız ‘umduğunu değil, bulduğunu’ izler durumdadır. Birçok il ve ilçede başlattığımız çalışmayla kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin medya ayağında olumlu sonuçlar elde edeceğimize inanıyoruz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı eşgüdümünde yürütülen kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli başlıklardan birisi medyadır. Çünkü medyanın düşüncelerimizi ve sosyal ilişkilerimizi yönlendirme gücü vardır. "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Medyanın Sorumluluğu" çalışmamızda kitle iletişim araçlarında kadına yönelik ayrımcılık ve şiddetin sıradanlaştırılmasına karşı çıkacağız ve medya kuruluşlarını kadınlarımızın yükselen mücadelesini yansıtan gerçekçi yayınlar yapmaya davet edeceğiz. Bir hedefimiz de medya programlarının önceden müdahale mekanizmaları oluşturularak denetlenmesi yönünde öneriler getirmek olacaktır” ifadelerini kullandı.