İçel Sanat Kulübü’nün düzenlediği Mersin Arkeoloji Günleri’nin 29’ncusu bu yıl "Kilikya’nın Görkemli Liman Kenti Anemurium" temasıyla 4-5-6 Ekim tarihlerinde Mersin Arkeoloji Müzesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.
4 Ekim Cuma günü saat 17.00’da Mersin Arkeoloji Müzesi’nde başlayacak olan etkinlik ödül töreniyle devam edecek. Bu yıl 29’uncu Mersin Arkeoloji Günleri Özel Ödülü’nü D. Ali Yücelen, Yerelde Kent Kültürüne Katkı Ödülü’nü Ali Kemal Fincan, İrfan Tümer, Selami Gedik, Ziya Arman, Ulusalda Kültürel Mirasa Katkı Ödülü’nü Prof. Dr. Nurettin Arslan’a verilecek. Etkinliğin ikinci günü 5 Ekim’de kazı başkanlarının sunumları gerçekleştirilecek. Son günde ise Anemurium Antik Kenti’ne arkeolojik çevre gezisi düzenlenecek. 3 gün boyunca sürecek olan Mersin Arkeoloji Günleri ile ilgili İçel Sanat Kulübü (İSK) Bahçesinde basın toplantısı gerçekleştiren İSK Başkanı Fatih Alkar, Mersinlileri arkeoloji günlerine davet etti.
“MERSİN’İ DÜNYAYA TANITMAK İSTİYORUZ”
Arkeoloji Günlerinin bu yıl 29’uncusunu gerçekleştireceklerini kaydeden Alkar, “Gazeteci sıfatımla hayallerimden bir tanesi olan kentin önemli ören yerleri, sit alanları, bütün bunları ikinci dönem başkanlığını yaptığım, İçel Sanat Kulübünde arkadaşlarımla birlikte yine kısmet oldu. Tabii ki akademisyenlerin önemli katkılarıyla bu arkeoloji gününü gerçekleştiriyoruz. Buradaki amaç tabii ki kentin tarihini önemine dikkat çekmektir. Mersinimizin tanınması, elbette bir İzmir, Efes gibi ya da diğer destinasyonlar gibi pek çok arkeolojik değerin Mersin'imizde de olduğundan hareketle onların tanıtımını daha çok yapabilmek, dünyaya, Türkiye'ye ve ülkemizde bunları Mersin'imize daha çok anlatmak, farkındalık oluşturmak. Gayemiz İçel Sanat Kulübü ailesi olarak kentin sanat, kültür ve tarih olarak önemine dikkat çekmektir. Tamamen hafta sonuna odaklandık. Yalnız şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Gelenekselleşmiş bu etkinliğimiz Türkiye'de eşi benzeri olmadığı sayı olarak ifade ediliyor. Bu anlamda da Mersin olarak İçel Sanat Kulübü ailesi olarak çok mutluyuz” diye konuştu.
“KÜLTÜREL MİRASIMIZI GELECEK KUŞAKLARA AKTARMALIYIZ”
Etkinlikte değerli akademisyenlerin sunum yapacağını ifade eden Alkar, “Biz de biraz süslemeye çalışıyoruz. Yıllardır bunu yapmaya çalışıyoruz. Arkadaşlar pandemi döneminde bile arkeoloji günleri Mersin'de yapıldı. Dolayısıyla İçel Sanat Kulübü bu etkinlik bağlamında önemli bir görevini yerine getirdiğini düşünüyoruz. Tabii kolay olmuyor. Saygıdeğer hocamız ve ekibi Mehmet Hocamızla Anemurium Kazı Başkanımızla günlerce, aylarca bu konu üzerinde çalıştık. Çalışma arkadaşlarım bu konuda önemli fedakarlıklar yaparak bütün bugüne hazırlanmamızı sağladı ve elbette sağlayacak. Uluslararası Çukurova Havalimanı yine bu destinasyonların çok daha yakın takip edilebilmesi için çok önem kazandı. Biliyorsunuz butik oteller ve yeni oteller yapılmaya başlandı. Hızla devam eden büyük otellerimizin olduğunu görebiliyoruz. Şunu söylemek istiyoruz. Hem arkeolojik değer anlamında hem de bu çalışmaların geleceğe tarihe miras tarihi miras anlamında gelecek kuşaklara bırakmak adına çok önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz. Evet yirmi dokuzuncu arkeoloji günlerine gelecek olursak tabii ki önce teşekkürümüz Mersin Üniversitesi'nin değerli rektörü hocamıza ve elbette ki arkeoloji bölümünde, arkeoloji bölüm başkanı sayın Profesör Doktor Ümit Aydınoğlu hocamız ve diğer hocalarımıza çok teşekkür ediyoruz. Onlar teknik ve arkeolojik olarak sizlere kamuoyuna bilgiler aktaracaklar. 13 kazı başkanımız sunum yapacak. Zaten afişlerimiz her şeyimiz hazır. Siz değerli gazeteci arkadaşlarımızla da bunları daha ileri noktalara taşımak istiyoruz” şeklinde konuştu. Gelecek nesillere daha güzel çalışmaları miras bırakabilmenin mümkün olduğunun altını çizen Alkar, “Dolayısıyla Mersin Büyükşehir Belediyemize Sayın Başkan Vahap Seçer'e çok teşekkür ediyoruz. Büyükşehir meclisinden oluruyla elbette meclis üyeliğinin oluruyla bize büyük destek verdi. Büyükşehir Belediyesi sanata ve arkeolojik değerleri, tarihi yerlere sunuyor ve destekliyor. Sevgili dostlar dolayısıyla diğer ilçe belediyeleri bu kez Akdeniz Belediyesi dışında tasarruf tedbirlerinden dolayı bu yıl bugün itibariyle göremediğimizi ifade etmek durumundayım. MTSO gibi Ticaret Borsası gibi ve Anamur ailesinin Anamur’un önde gelen Yücelen Vakfı'nın yönetim kurulu başkanı Ali Yücelen’e arkeolojiye, tarihe ve kültüre önem veren STK'larla yolumuza elbette devam ediyoruz” dedi.
PROF. DR. AYDINLIOĞLU; “DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM”
Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ümit Aydınlıoğlu ise, “Mersin turizm kapsamında biraz geri kalmış gözüküyor. Antalya çok güzel antik kentler var. Bizde de çok güzel antik kentler var. Fakat Antalya'ya yapılan planlama otuz, kırk sene önce başladı ve bu turizm üzerine yapılan bir planlamaydı. Ne yazık ki Mersin için otuz kırk sene önce böyle bir planlamaya gidilmemiş ya da buranın daha çok bir işte lojistik merkez olarak planlaması yapılmış. Dolayısıyla devletin politikaları kapsamında önemli olan Bugün bu değerlere sahip çıkmak ve bunları öne çıkarmaya çalışmak umuyorum ilerleyen süreçte kaybedilen zaman buradan da kazanılır. İkincisi devlet buraya niye yatırım yapmıyor? Onu ben bilmiyorum. Mersinlilere sormak lazım. Niye lobi yapmıyorlar mı Ankara'da? Bir toplanıp bir araya gelip bir Ankara'ya gidip belki bunun peşine düşmek gerekir sıkıntıları, buradaki ihtiyaçları anlatmak gerekir. Ben Ankara'nın buna geri duracağını zannetmiyorum” dedi.