Mali müşavir köleniz değildir!

Mali müşavir köleniz değildir! bozyazigazetesi.com
Necdet TAŞ

İş yükü ve angaryalar altında ezildiklerini iddia eden Mersin Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler sokağa indi. İnsanca yaşam koşulları talebiyle Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı önünde eylem yapan mali müşavir ve muhasebeciler, ‘Mali müşavir köleniz değildir’ sloganları atarak Vergi Dairesi önüne siyah çelenk bıraktı.


İş yükü ve angaryalar altında ezildiklerini iddia eden Mersin Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) üyeleri, insanca yaşam koşulları talebiyle Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı önünde eylem yaptı. Eyleme mali müşavirlerin aileleri de katıldı. Burada bir basın açıklama Mersin SMMMO Başkanı Emin Levent Türkili, 130 bin meslek mensubu ve birlikte çalıştıkları büro emekçileriyle görevlerini yerine getirirken beden ve ruh sağlıklarını korumakta artık çok zorlandıklarını ifade ederek, “Ofislerimiz evimiz oldu. İnsanca yaşamak bizim de hakkımız dedik. Yorulduk, insani koşullarda çalışmanın en temel hakkımız olduğunu haykırdık. Ancak sesimizi duyan olmadı. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 3. Maddesi 'yaşamak, hürriyet ve kişi emniyeti her ferdin hakkıdır' hükmündedir. Mali müşavirler olarak bizler de en temel haklarımızı istiyoruz! Ülkemizin şeffaf, öngörülebilir, sade ve kolay anlaşılır, az kazanandan az, çok kazanan çok alınan bir vergi sistemine sahip olması gerektiğine inanan ve bunu savunanlardanız” dedi.

“MALİ MÜŞAVİR KÖLENİZ DEĞİLDİR”

Enflasyon düzeltmesi sürecini ve bunun getireceklerini Ticaret ve Sanayi Odasına, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine, Mersin Ekonomi Platformuna, iş dünyasına, vergi mükelleflerine ve tüm kamuoyuna açıklığı ile anlattıklarını kaydeden Türkili, “Enflasyon düzeltmesinin zorunlu olduğunu ancak her geçici vergi döneminde değil yılda bir kere ve düzeltme sonucu oluşacak kar veya zararın vergiye etkisi olmaması gerektiğini defalarca dile getirdik. Bilançoların dönemsel olduğunu, 3'er aylık dönemlerde 80 bilanço hazırlamanın yanlış olduğunu ifade ettik. Kamu idaresinin kadroları tarafından, bu işin icracısı ve bileşeni olan bizlerin görüşleri ve talepleri göz ardı edilerek, hayatın ve ülkenin gerçekliğinden tamamen uzak, masa başında bireysel düşünceler ve sırf vergi toplayabilme hedefiyle dayatılan yasal düzenlemeler bizlerin insanca yaşam hakkını elinden almaktadır. Bu kapsamda yapılacak kanunların gözden geçirilmesi, vergilendirme süreçleri ile beyanname ve bildirimlerin sadeleştirilmesi ve sayılarının azaltılması gibi her türlü iyileştirme çalışmalarının ısrarlı takipçisi olmaya devam edeceğiz. Mali müşavir köleniz değildir” şeklinde konuştu.

“DAHA KAÇ EVE ATEŞ DÜŞMELİ”

“İbrahim Birsel, Serkan Serpin, Mehmet İşçi, Eyyüp Yaşar'ı iş bu süreçte sadece yaşadığımız Mersin özelinde meslektaşlarımız yoğunluğu ve strese dayalı kalp krizinden, Sadettin Odabaşılar'ı da bürosunda yaşamına son vermesi nedeni ile kaybettik. Aynı nedenlerden dolayı birçok ilimizde de meslektaşlarımız aramızdan ayrıldı. Meslektaşlarımız yoğun iş temposu, uykusuz geceler ve stres temelli, doktorların çalışmamaları yönündeki telkinlerine rağmen üzerlerine yüklenen eziyet mahiyetindeki işler, akla mantığa uygun olmayan ceza tehditleri ile genç yaşta hayatlarını kaybettiler. Yaşam hakları ellerinden alındı. İnsan yaşamak için çalışır bizler çalışmak için yaşar hale geldik” diye konuşan  Türkili, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bizlerin sesinin duyulması için daha kaç eve ateş düşmeli, kaçımız daha iş yapabilmek, yasa ile verilen kamu görevimizi yerine getirebilmek adına kanuni düzenlemeleri yapanların akıl ve mantıktan uzak düşünce ve uygulamaları uğruna çalışmayan sisteminiz önünde iş yapalım derken ölmeliyiz? Hayatını kaybeden tüm meslektaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet, geride kalan sevenlerine sabırlar dileriz. İş yükü ve angaryalar altında ezilen 130 bin mali müşavirin işlerini daha sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için haklı ve insani taleplerimiz bir an önce hayata geçirilmelidir. Hazine ve maliye bakanımıza, tüm bakanlık bürokratlarına ve idari kadrolarına çağrımızdır... Sesimizin duyulması için daha kaç meslek mensubumuz hayatını kaybetmeli, daha ne çeşit sorunlarla mesleğimizi icra etmeye çalışmalıyız? Yetmedi mi? Bu haykırışlarımıza artık kulak tıkayamazsınız. Bıçak kemiğe dayanmadı, bıçak kemiği çoktan deldi geçti. Sabrımız kalmadı!”

Muhasebeci ve mali müşavirler açıklamanın ardından Vergi Dairesi’nin önüne siyah çelenk bıraktı.